Webbdagarna med Måns Adler från Bambuser

måns_adler_webbdagarna_feffe_kaufmann

Måns Adler

Temat fortsätter även i dag med rörligt. Måns Adler, grundare av Bambuser öppnande keynote gick hand i hand med rörliga bilder. Bambuser demokratiserade världen på vissa plan genom att ge vanligt folk så pass billig och enkel teknologi för att livestreama med mobilen. Måns keynote byggde på två frågor:

  • Vad väljer folk att sända?
  • Vad väljer folk att titta på?

Måns berättar en fantastisk historia om hur Bambuser sakta hjälpte till att demokratisera mellanöstern med tusentals videos. Samma sak hur en livestream från bombningen i Oslo kom att gå live på dansk TV knappt en kvart senare med bilder av förvirrade personer och krossade rutor. Även i Syrien användes Bambuser för visa att folk demonstrerade runt om i landet trots regimens tunga militära lock.

Måns bjöd på några tankar kring video. Hans uppväxt var uppbyggt med att berätta historier med text och vi behöver tränas i att berätta historier med videos.Den andra tanken var kring text. En historia går fortare att berätta i text och det tar längre tid med video. Måns menar att det är ett trögt medium i och med detta.

Relevans vs Professionalism

En sista insikt och vad Måns tycker är oacceptabelt att vi inte kan ge internet gratis till barn och ungdomar. Måns största önskan är att vi alla besökare ska slåss för alla dessa barn ska få ett SIM-kort med obefintligt med datatrafik så att det digitala utanförskapet försvinner. Jag är lätt med på att slåss för barnen och framtiden. Måns budskap var så viktigt att jag väljer att isolera det i ett eget inlägg.

Detta är inlägg #44 av #100 i utmaningen #blogg100