Varning för phishing

varning-för-phishing När jag vaknade i morse och satte mig vid datorn var mitt Gmail-konto på persiska. Någon hade under natten kapat mitt Google-konto, raderat allt innehåll – mail, kontakter och min hela min Drive. De hade även fräckt nog ställt in att alla mina mail skulle vidarebefodradas till ett nytt fejk-konto i mitt namn samtidigt som de raderades på det ursprungliga Gmail-kontot. Oj vilken härlig start på en måndagsmorgon – not! Jag vill först tacka alla vänliga själar som hörde av sig om detta till mig. Även stort tack till de som ringde och sms:ade om jag verkligen behövde hjälp, det uppskattas mycket! På vägen hem samma eftermiddag hörde jag en äldre kvinna i telefon prata om exakt samma bluff och hack! Därför vill jag varna alla för detta. Så här löd mailet som alla mina kontakter fick innan de försvann:

”Jag hoppas att detta når dig i tid, jag gjorde en resa till Edinburgh, Storbritannien och min handväska blev stulen med mitt internationella pass och mina kreditkort inuti. Ambassaden är villiga att hjälpa mig att ta ett flyg utan mitt pass, jag behöver bara betala för biljetten och hotellräkningarna. Till min förfäran kan jag inte få tillgång till mina fonder utan mitt kreditkort och kontakt med min bank, men de behöver mer tid för att kunna ge mig ett nytt kort. I den här olyckliga situationen tänkte jag fråga om ett avlöningsdagslån som jag kan betala tillbaka så fort som du kommer tillbaka. Jag behöver verkligen vara med på nästa flyg. jag behöver 1300 pund Berätta om Jag kan hjälpa mig genom Västra Unionen(Western Union) eftersom det är det bästa alternativet jag har. De gav mig ett temporärt pass vid ambassaden så det är inget problem, om du har pengar kan du skicka dem via den västra unionens kontor och inom 20 minuter borde de vara framme. Jag kan skicka detaljerna för hur fonderna kan skickas till mig. Jag ser fram emot ditt svar.

Hoppas detta inte drabbar någon annan eftersom det ser riktigt mörkt ut att återskapa mitt konto. Jag har mailat Google utan svar och så var jag förbi Google Sverige. Där fick jag rådet att polisanmäla överträdelsen för sedan återknyta med Google. Troligtvis kommer det vara lika bistert som det är nu mitt konto kommer för bli tomt. Återkommer med mer information om hur det hela slutar.

Svaret på det hela skulle kunna vara Backupify som kort och gott sparar en spegling av ditt eller företagets Google-konto i säkert förvar. Eller att du själv spara ner alla mailadresser och viktiga mail i usb-stickor under madrassen i eld- , vatten- och bombsäkra förslutningar. Vad tror du?