Stoppa mobbing, inte Friends

Efter att sett Dox-dokumentären Bully som gick på SVT bara för någon vecka sedan blir jag lite extra upprörd av att många mediehus väljer att stoppa Friends nya kampanj mot mobbing. Vår värld har blivit lite hårdare i kanterna och kampanjen är precis så grov och hård som den behöver vara för att bryta igenom bruset och uppmärksamma problematiken.

Jag godkänner appen för att låta den få tillgång till mitt Facebook-konto och så rullar spektaklet igång. En fejk Facebook-sida simulerad via Friends poppar upp. Den ser nästan identisk ut som min riktiga FB-sida och mitt namn står där med samma svarta bokstäver, Feffe Kaufmann.

Genast kommer första kommentaren – ”Ska vi hitta på något idag? Skulle inte tro det, äckel!”. Flera av mina ”vänner” hänger på och stämmer in. Jag blir lite ställd av simulationen. Det känns lite för verkligt.

Genialisk kampanj

Länge ner kommer flera kommentarer och bilder. Alla riktade mot mig med en underliggade mening, jag är mindre värd än alla andra och det är bara att ta emot. Jag är försvarslös. Mobbingen har tagit nya former och sedan internet och mobiltelefonen blivit tillgängligt för alla har mobbingen följt med ända in i lykta rum som tidigare vara safe, utom räckhåll för hemska ord. Det går inte värja sig nå mer. Mobbingen hittar in ända in under ens skin.

Den här kampanjen visualiserar detta på ett exceptionellt sätt. Sen att några banners innehåller vissa värdeladdade ordkombinationer som alla kanske inte använder till vardags tycker jag inte är skäl nog att stoppa denna kampanj. Eftersom dessa ord faktiskt är relevanta och speglar vad barn och vuxna blir utsatta för var dag. Det mäktiga är att genom bidra med donationer till Friends suddas orden allt eftersom bort från de olika banners.

Jag tycker gänget från kommunikationsbyrån Lowe Brindefors ska resa sig i ryggen för att de vågade ta ut svängarna. Jag hoppas att de i gengäld får mycket skriverier kring ämnet att kampanjen lönar sig (varav jag skriver denna bloggpost) och ger stöd åt Friends och de utsatta. Som ni ser i bilden över har 88 procent trots allt röstat att det är fegt av mediehus att inte publicera kampanjen.

Ledsamt att jag samma dag läser i nyheterna att en 53-årig man troligtvis begick självmord på grund av mobbing på jobbet när de till slut sa upp honom. Det gör ämnet bara än mer aktuell och sorglig.

Samarbeta

Jag skulle vilja samarbeta med Friends. Tanken kom upp redan första kvarten in i dokumentären Bully. Nu sitter jag faktiskt i en position där jag vet att det finns en möjlighet. Därför tänker jag under dagen ta kontakt med Friends och se i vilket avseende de skulle vilja genomföra ett samarbete under vår tvådagars skolmässa om framtidens skola vid namn SETT (Scandinavian Educational Technology Transformation) som sker i april 2013.

Känner ni rätt person att prata med på Friends så hör gärna av er och det vore spännande att höra hur ni tänker? Tycker ni den är för stötande och grov?

Mer läsning på Dagens media om mobbingsimulatorn