Startup Day 2013 är fylld av spännande start-ups

#sud13-feffe-kaufmann-blogg

Det blev en tidigt start på lördagsmorgonen då jag kom till Startup Day redan en timme tidigare än de andra för hjälpa Babba Carnales från Uber med att lägga ut Black Cards på samtliga stolar. 

750 personer var anmälda för Skandinaviens största Startup-event – en spåkula full med morgondagens idéer, entreprenörskap och företagsamhet.

Inspirerande Carl Waldecranz från Tictail började sin keynote med att berätta om sin resa från Oslo och hit till Munchenbryggeriet och om hur han kände sig som en nörd-rockstar. Målet med keynoten var att inspirera åtminstone en person att göra något liknande, att våga tro på sig själv, sin idé och att våga fånga drömmen och förverkliga den.

Ideas have to change – its their nature while great teams stay great

Carl Waldecranz – Tictail

Tictail som är en e-handelsplattform som påminner om WordPress där alla kan starta en egen webshop på knappa fem minuter är en av många svenska succhistorier som kommer från Sverige. Tictail-esan började vid sidan av deras egna arbeten där samtliga la undan pengar i ett gemensamt konto för kunna köra igång. 6 månader senare sa samtliga upp sig för att satsa helhjärtat på idéen. Idag finns över 10000 webshoppar skapade på deras plattform.

Andra spännande start-ups

idea-nation-feffe-kaufmann-blogg-sud13

Det finns två start-ups som jag fick nys på via Startup Day som jag kommer att hålla ögonen på. Jag hoppar dramaturgin och går direkt på den som kittlar mest – Idea Nation.

Stefan Aaröe, delgundare till Idea Nation berättar till Dagens Media vad det hela går ut på:

– Det är en crowdsourcing-tjänst som ska vara en sorts workshop-plattform för idéfasen. Kunderna kan till exempel ha en reklamplattform och ett sätt att sköta produktionen, medan vi ska leverera idéerna på befintliga koncept, säger han till DM.

Istället för att gå direkt till en byrå för en kampanjidé kan man använda privatpersonernas olika idéer och koncept som finns till salu på deras plattform. Idéen är genialisk och det var bara en tidsfråga innan denna typ av plattform dök upp. En klasskamrat och god vän till mig, Rasmus Lewenhaupt, vi har pratat om konceptet tidigare och det gör mig glad att det faktiskt förverkligats.

Nästa start-up är något helt annat – Garmenter, en digital tjänst för dig som älskar att sy. Istället för att jag tråkar ut er med mina bokstäver låter jag grundarinnan Julia Malmquist Jungman berätta själv. Här är hennes och Garmenters casefilm:

Glöm inte kolla det som livestreamats på Startup Days egna sida!

Detta är inlägg #87 av #100 i utmaningen #blogg100