Solvatten ger rent dricksvatten

”Idéer kommer av att man måste lösa problem. Kombinationen av tanke och problem, det kommer inte som en färdig lösning”.

Petra Wadström VD och Innovatör för Solvatten

Så vart ska vi börja? Innan jag presenterar Solvatten för er låt oss ta ett steg tillbaka först.

Rent vatten, ett globalt problem

En femtedel av jordens befolkning lider av de inte har tillgång till rent vatten. Något som vi i Sverige och västvärlden tar för givet. På många platser där vi fortfarande har bra vatten i kranarna är det ändå större delen av befolkningen som bär hem det från butikerna övertygade att det är bättre och säkrare än att dricka kranvatten. Detta dilemma och märkliga fenomen framhävs och förklaras, enligt mig på ett enkelt sätt, genom att se filmen här under från sidan www.storyofstuff.com. En riktigt bra sida som upplyser om allt möjligt, som till exempel den okontrollerade kosmetikabranschen.

Solvatten

2009 tog Petra Wadström sin finslipade prototyp till Kenya. Hennes uppfinning Solvatten, som som hon arbetat med sedan början av 00-talet, är också namnet på hennes företag. Solvatten är uppfinning som renar vatten och gör det drickbart på ett enkelt sätt. Utformad som en delbar svart 10 liters dunk kan den rena vattnet med hjälp av solljuset. Något som tar mellan tre till sex timmar beroende på molnighet. Genom filtering når en viss sorts UV-strålar i solljuset vattnet och dödar de farliga mikroorganismerna som är skadliga för människan. För mer detaljerad beskrivning om hur den fungerar ta en titt på deras egna hemsida.

Solvatten hjälper inte bara folk i nöd att få drickbart vatten utan det hjälper till att spara på de kraftigt överutnyttjade resurserna i deras närområde. Veden som krävs för kokning av det orena vattnet kan sparas. Tiden det tar att samla och rena vatten kan användas till annat. Hör på Petra Wadströms egna ord om det hela här under i en intervju gjord för Axtalk, som jag tänkte berätta mer om i ett senare inlägg.

Petra Wadström är inte bara uppfinnare utan konstnär och designer också. Hon har många patent bakom sig men är mest känd för Solvatten. Med den uppfinningen vann hon det ärorika Skapapriset 2008 som ges av Stiftelsen SKAPA. Hon och hennes fantastiska uppfinning hjälper tusentals människor världen över. Världsbanken är med och finansierar delar av projektet och bland annat har FN bestämt sig för att stödja ett av Solvattnets projekt i Nepal. Petra Wadström har även en egen dunk vid sommarstugan som hon använder frekvent.

Både Petra och hennes uppfinning är utmärkta exempel på socialt entreprenörskap som jag tycker är värd att lyfta fram igen. Hur man med uppfinningsrikedom, kunskap och förståelse kan kombinera framgång med hjälpa folk i världen. Har ni förslag på vad jag ska skriva om i samma anda, eller har fingervisningar om vart jag borde leta, får ni gärna höra av er till mig. Antingen direkt via Twitter eller via mejl.

Vill ni läsa mer om Solvatten prova några av länkarna här under.

www.miljo-utveckling.se/nyheter/artikel.php?id=29953

www.svid.se/Hallbarhetsguiden/Inspiration/Goda-exempel/Solvatten/

www.tekniskamuseet.se/1/2156.html

http://evolveu.bloggsida.se/etikett/solvatten