Fler och fler studier görs kring sociala medier och hur det påverkar oss psykologiskt. Med större insikter i vänners liv kommer flera aspekter att jämföra sig med dem. Desto fler vänner vi har på Facebook ju större är tendensen till att folk mår sämre.
Jag tror absolut att man kan utläsa en massa underliggande information kring användarnas beteende i sociala medier. Alla vet att många förskönar sina liv genom att alltid tweaka statusuppdateringarna till en eller flera nyanser bättre. Det finns till och en applikation, CouchCachet, som ger dig förslag om platser att checka in som gör ditt liv intressantare för dina vänner medan du ligger i soffan och fiser.
Jag har någonstans förstått att utvecklingen skulle komma dit en dag i och med hetsen med fina semesterbilder, dyra middagar och bilder på alla fina och betydelsefulla vänner. Om vi alla analyserar oss själva ligger vi självklart på olika nivåer av denna mätsticka. När jag blickar inåt och tyder tecknen är det en ambivalent röra av ”leva som jag lär”, kärlek av att bidra och dela till en vis ”show off-tendens”.
Senaste tiden har jag i stor grad avvecklat bilder på mat och övertydliga saker eftersom jag själv irriterar mig på dem i min feed. I samtal med vänner vet jag med mig att många av dem valt att göra samma sak. Kanske är detta ett tecken på en sociala medie-mognad som sker runt om.
Många Facebook vänner och du ligger i riskzonen
Lika bra att vara tydlig från början att det är inte Facebook i sig själv som är farligt utan beteenden som kan skapas och förstärks när man använder något mycket.
Facebook ger dig en känsla av tillhörighet trots att du sitter själv i hemmets lugna vrå. En blinkade friend request triggar dopaminet men när vännerna ökar kommer alla guldkantade statusuppdateringarna med dem. Studier visar genomsnittligt att människor med med fler än 357 vänner tenderar till att må sämre och jämföra sig mer med sina vänner. Detta är naturligt eftersom de exponeras mycket mer. Speciellt hos män vaknar en form av tävlingsinstikt och bräckabegär.
Det finns många spännande aspekter att utröna från bloggposten: Facebook takes a toll on your mental health. Speciellt korrelationen mellan like och kommentarer på negativa och positiva uppdateringar från folk med låg och hög självkänsla. Personer med låg får mer likes när det kommer något positivt från dem. Ofta finns det peppande kommentarer från vänner (som om de vill hjälpa personen på traven mot en positivare livsinställning). Medan personer med hög självkänsla får mer reaktioner vid negativa inlägg eftersom deras vänner vet att detta bryter mot normen, vilket är logiskt. Det är ju den mekanismen vi är indoktrinerade med från nyhetsförmedlingen att bryter det normen så är det en nyhet.
Det finns många artiklar runt om som berör psykologi med Facebook och alla är intressanta på sitt sätt. I och för sig tycker jag det mesta med en psykologisk vinkel är av intresse.
Hur mår du egentligen – kolla med Tweetpsych
Twittrar du kan du få ett snabb utvärdering av din psykologiska status just nu baserat på dina tweets via tjänsten Tweetpsych. Som alla verktyg och analysmetoder som är generaliserade ska man ta med en nypa salt. Det var lite roligt att utröna olika tendenser och jämföra sig i största allmänheten med den stora massa. I genomsnitt twittrar jag 34% mindre om mig själv än andra och det ser jag bara som positivt även att jag twittrar 333% mer än genomsnitt om fritid.
Andra läsvärda artiklar som berör ämnet:
- Extrapolating psychological insights from Facebook profiles: a study of religion and relationship status (2009)
- Narcissism and social networking Web sites (2008)
- The influence of shyness on the use of Facebook in an undergraduate sample (2009)
- Malignant Self Love: Narcissism Revisited
- http://www.medicalnewstoday.com/articles/245251.php
Detta var inlägg #13 av #100 i utmaningen #blogg100