Sociala entreprenörer, temat för kommande tre inlägg.

Medieinstitutet fick vi i klassen WKS11 ett miniprojekt som läxa. Att skapa ett tillfälligt eller mera genuint tema för vår blogg av våran föreläsare Jack Werner från Bloggbyrån aka @kwasbeb på Twitter. Jag valde ett engångstema och göra fyra inlägg om det.

Socialt entreprenörskap, det är stora ord med mycket mening. Men låt oss börja med definiera det och göra det tydligare först. Googlar man ordet hittar man snabbt en bra övergripande betydelse för det hela. Socialt entreprenörskap är entreprenörer med innovativa lösningar på samhällsproblem baserade på affärsmässiga metoder.

Likheterna mellan en ”vanlig” entreprenör och en social entreprenör är stora. Sociala entreprenörer finns i alla sektorer i samhället precis som andra entreprenörer och de strävar precis som andra företag efter att vara vinstdrivande, men en viktig skillnad är att vinsten återinvesteras i det sociala företaget och i samhället istället för att delas ut som vinst till aktieägarna.

Det är just detta som är det fina med melodin. Vinstgenererade pengar lämnar inte företaget och ger dem större möjligheter att göra gott i världen. Det som inspirerade mig till att skriva om just detta tema är en man jag snubblade över tidigare med namn Illac Diaz från Manilla i Filippinerna. Jag skrev om honom i ett inlägg tidigare i höst som du kan läsa om här. Hans klimatsmarta och billiga lösningar har hjälp massor av människor runt om i slummen i Filippinerna.

En annan inspirationskälla till dessa inlägg är min vän Christian Åslund som arbetar som frilansfotograf sedan många år tillbaka. Lika länge har hans gröna engagemang drivit honom att samarbeta och fotografera åt Greenpeace. Häromveckan hjälpte jag honom genom att modella i skidkläder i hans studio vid St:eriksplan. När vi var klara satte vi oss ner och pratade över någon öl innan vi skiljde oss åt. Samtalen gick i linje med vad jag vill lyfta fram i kommande inlägg. Ett eventuellt framtida samarbete föddes den fredagskvällen.

Min tanke är att hålla det ”närproducerat”. Det ska vara svenska idéer. Jag har en kvinna som jag vill lyfta fram. Hennes lösning är inte direkt ny utan har något år på nacken men är så enkel, bra och räddar liv. Har ni förslag på vad jag ska skriva om eller har fingervisningar om vart jag borde leta får ni gärna höra av er till mig. Antingen direkt via Twitter eller via mejl.