Idag dök Andreas Ahrens (@Eiolos) upp hos oss webbkommunikatörer i klass WKS11 på Medieinstitutet. Ett för mig efterlängtat besök. Jag har sprungit på honom på SSWC i slutet av förra sommaren, även senare på Internetdagarna där vi satt i samma workshopgrupp. Men det var inte förrän när jag blev ihoplunchad med Daniel Erkstam (@Erkstam) via #lunchaihop, en rolig och social tjänst av Jonas Larsson (@Bybalsam). Det var då idéen föddes att ta kontakt med Andreas och höra om de vill komma och föreläsa för oss och även sponsra oss med studentlicenser till deras omvärldsbevakningsverktyg inom sociala medier.
Som kommunikatörer så är omvärldsbevakning en viktig del av arbetet, oavsett vart vi kommer att hamnar i arbetslivet. Så min tanke var varför inte lära oss något av alla dessa verktyg som finns? Det är inte värre än att man kastar ut frågan och det värsta som kan hända är ett nej.
Prosocyal är ett omvärldsbevakningsverktyg som inriktar sig mot sociala medier. Som många av deras konkurrenter som bygger på statistik så arbetar Prosocyal med kommunikation istället. Det är byggt för att snabbt sortera inlägg och kunna svara på de viktigaste. Kärnan i Prosocyal är sorteringen och kommunikationen med kunderna.
Efter morgonens genomgång av både verktyget Prosocyal och några små workshops hur man engagerar sina besökare på Facebook och hur man hanterar en kris har jag satt igång några bevakningar. De flertal olika takeaway är alltid värda att repetera:
- Involvera kunder
- Låt kunderna få påverka
- Visa att deras roll betyder något. Att deras påverkan kanske lett till förändring
- Överträffa förväntningarna – sätt upp ett mål och överträffa dem hela tiden
- Svara snabbt – ställ upp för kunderna
- Var personlig
- Låt samma person besvara en kund i en konversationskedja
- Var inte rädd att ta hand om sina kunder
- Vänta inte på att svara vid kritik eller en kris
Nu väntar bara att använda Prosocyal. Kommer bli spännande att se hur bra det kommer att fungera. Som Andreas själv anmärkte så hänger det väldigt mycket på hur du förfinar termerna du bevakar. Stora generalisering ger för mycket material att gå igenom. Smalna ner och pröva igen.