Ny info kring EdgeRank och hur du håller dig ajour

edgerank-feffe-kaufmann-blogg-facebook-

Facebooks egna formell som styr vad du ser i ditt flöde har det ständigt varit lite hysch-hysch om från deras egna sida. I förra veckan annonserade Facebook att de kommer att öppna Pandoras box på glänt till algoritmen som går under folkmun och det inofficiella namnet ”Edgerank”, algoritmen som styr ditt nyhetsflöde. 

Facebook skrev så här i veckan:

We are continually working to improve News Feed and from time to time we make updates to the algorithm that determines which stories appear first. Today we announced a new series of blog posts called News Feed FYI that will highlight major updates to News Feed and explain the thinking behind them. Going forward, News Feed FYI posts will be published on our Facebook for Business blog here.

Allmänna nyheter kring EdgeRank

  • ”EdgeRank” existerar och påverkar nyhetsflödet
  • Nyhet: Story Bumping Signal
  • Nyhet: Last Actor Signal
  • Kommande nyhet: Chronological by Actor Signal

Nya Story Bumping och vad det innebär:

Story Bumping är en ny organisk rankingsfaktor. Varje gång du går in på Facebook laddas ditt nyhetsflöde och du får se de senaste inläggen styrda av EdgeRanken. Vad Facebook då gör är att de noterar vad du ser och inte för att möjliggöra Story Bumping. En normal post upplöses sakta och försvinner genomsnittligt efter 3 timmar tack vare Time Decay, en av de tre variablerna som styr rankingen. Därför saknar mångas flöden gamla poster.

Nu med Story Bumping kan ett inlägg som du missat eller inte hunnit scrolla ned till hoppa upp i flödet nästa gång du tittar in på Facebook. Detta om det har samlat tillräckligt med ”poäng” för sin EdgeRank och har ett hyfsat låg värde av Time Decay. På så sätt försöker Facebook hålla ditt flöde mer relevant för dig nu när varje användare i snitt exponeras för nästa 1500 inlägg om dagen. Det gör även att populära inlägg som du missat bland vänner du interagerar ofta med nu även har möjlighet att studsa upp i ditt flöde efter det normala ”bäst-före-datumet” på ett par timmar gått ut.

Story Bumping har redan rullats ut på desktop och kommer snart även mobilt. De första testerna visade att Story Bumping ledde till 5% fler gilla, kommentarer och dela när det gäller uppdateringar från vänner och en 8-procentig höjning i interaktion med uppdateringar från Facebook-sidor och offentliga personer vilket ger indikationer att förändringen är relevant.

Nya Last Actor Signal och vad det innebär:

Facebook håller koll vilka en användare haft sina 50 sista interaktioner med. Detta gäller både personer och företagssidor. Dessa 50 kommer få sig en liten högre ranking och boostas upp i ditt flöde för en kortare framtid.

Chronological by Actor Signal

Sist ut av de nyheter som presenterades på Facebooks presskonferens i den 6 augusti var Chronological by Actor Signal. Detta är en del av algoritmen som ska skilja på högt rankade inlägg och de som har en naturlig följd så som om jag vore på en konsert och lägger upp massa med bilder och uppdateringar därifrån. Vi får väl se hur detta kommer att fungera när Facebook väljer att lansera detta.

Glöm inte att följa Facebook Marketing  och Facebook Business Blog för de senaste nyheterna kring hur nyhetsflödet styrs och fungerar.