Neuroledarskap och Mental Ergonomi till frukost

Annelie_Ekstrom_Godman_mental_ergonomi_neuroledarskap_feffe_kaufmann

Adressen var Torsgatan 2, och vi åkte upp på sjätte våningen. Vi var inne i Humagics lokaler. Anneli Ekström Godman välkomnade oss redan i dörren. Doften av kaffe fyllde den ljusa lokalen. Små vackra kreationer till smörgåsar log framdukade. Sakta fylldes det på med folk. Klockan närmarde sig åtta.

Väl inne i glaskuben där seminariet skulle hållas uppmanade Anneli alla att sätta sig långt ut på de genomskinligt orangea stolarna. Detta för att sträcka på oss och med sinnena ta in rummet. Först med ögonen och leendet, att se personerna runt oss och möta dem med blicken. Sedan med öronen. Vi blundade och tog in ljuden i rummet. Det kurrade till i min mage. Ljudet, surret och tystnaden att vi satt i grupp drog mig tillbaka till barndomen på något märkligt sätt. Som att återuppleva dagis igen.

När alla var ”närvarande” började seminariet

Övningen var för att få oss alla centrerade och närvarande, här och nu. Det fungerade bra och jag fortsatte att sitta långt ut på stolen. Det skapade en känsla att vara alert.

Vi fick se filmen här under och blev ombedda att räkna bollpassar från det vita laget.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Ahg6qcgoay4]

Gorillan, som du kanske såg eller missade, kan stå för saker man missar då man inte är uppmärksam. Uppmärksamhetsträning är viktigt för hålla igång hjärnan och hitta nya vägar bland synapserna.

Hjärnanhistoria

Den västerländska moderna versionen, MBSR Mindfulness Based Stress Reduction är en kraftfull syntes av uråldrig österländsk visdom och modern västerländsk medicinsk och terapeutisk kunskap, skapades för över 30 år sedan av Jon Kabat Zinn läkare, yogalärare och meditatör sedan länge. Han startade, Stress Reduction Clinic and the Center for Mindfulness in Medicine, Health Care, and Society at the University of Massachusetts Medical School, www.umassmed.edu .

Sedan sekelskiftet har man scannat munkars hjärnor med MRI för att forska i vilka delar som aktiveras och hur. Det var Richard J. Davidson som inledde arbetet och valet av munkar föreföll sig naturligt eftersom de ofta och länge mediterade.

Studier visar att mindfullness-träning minskar stress redan efter 20 minuter och ger positivt stora utslag på hög blodtryck. Det ger också kontakt med det kognitiva inom dig och det som tar beslut.

mental_ergonomi_neuroledarskap_anneli_ekström_godman_feffe_kaufmann

Djupdykning i hjärnan

Fem delar av hjärnan (finns fler)

Bara människan och ett fåtal djur har pannlob vilket är den senast utvecklade delen av hjärnan. Pannloben sköter tyngre kognitiva funktioner som planering, kreativt arbete, mål, hantera känslor (välmående lugn harmoni, samspel) och för svara upp på impulser från limbiska systemet. Den är som en tonåring – lat, upprorisk och lite grinig.
Pannloben kan liknas vid växelmynten i fickan medan resten av hjärnan är som hela Amerikas nationalbudget (innan krisen). I den storleksjämförelsen är det lätt att förstå att den griniga loben ger bort sina arbetsuppgifter utan att blinka.  Pannloben är den delen som när den är aktiverad tar mest energi.

Amygdala (reptilhjärnan) – Styr känslor som för överlevnad, rädsla och njutning. Den träder ofta i kraft snabbt. Bara vid första ögonkastet på ett mejl i inkorgen från en ”jobbig” kund har den tagit över.
Hippocampus – styr minne och inlärning.
Hypotalamus – styr kommunikationen i hjärnan och hormoner.
Basal Ganglia – delen som styr det vi gör per automatik och rutin även reflexer.

Hjärnan fungerar som vilken arbetsledare som helst och punktmarkerar områden med behov. För violinister så är det bevisat att den delen av hjärna som styr fingerfärdigheten i handen som plockar strängarna är hyperaktiva under spelande. Långt mer än hos en som aldrig har spelat.

Så borde en vanlig arbetsdag se ut

Börja dagen med att planera och sätta mål. Hjärnan är fräsch och pigg efter nattens sömn och pannloben är verkligen på gång, din kreativa och planerande del av hjärnan. Ta sedan tag i det mest påfrestande och jobbiga arbetsuppgifterna. Eller de som per definition tar emot. Amygdala är mindre benägen att sätta käppar i hjulen för pannloben när den är på språng. Ju längre dagen fortskrider desto fler käppar får den och tillsist klämmer amygdala sig förbi och tar över. Det är då ditt inre motstånd träder i kraft.

Använd eftermiddagen istället till rutinarbete för att spara energi och göra så att din dag flyter på bättre. Gör bara en sak i taget när du är trött. Hjärnan vill också ha det lätt för sig när den är trött, precis som du. Vi kan hålla fyra olika rutiner igång samtidigt när vi är pigga utan att nagga på kanterna. Men kom ihåg att allt är väldigt individuellt.

mental_ergonomi_neuroledarskap_anneli_ekström_godman_feffe_kaufmann

Glöm inte att ladda om. Mikropauser är viktiga, särskilt på eftermiddagen när du mosat hjärnan full med information. Ät regelbundet för ge både huvudet och kroppen energi. Hör och häpna men 20 – 30 procent av all energi går till hjärnan.
Att ta luft är bra. Också att få små miljöombyten. Gå ut och sträck benen i fem minuter. Det hjälper mycket mer än vad man tror. Det går inte att förringa en god natts sömn och frukost är extra viktiga för att vår skalle ska fungera bra.

Hjärnan är ganska lättskrämd. Den tror fortfarande att vi lever i grottor. Evolution tar tid. Som jag nämnde tidigare så tar amygdala över när vi blir trötta. 0,3 s är den tid hjärnan behöver för att ens reagera. Sen har vi 0,2 s för att döma. Tillsammans tar det 0,5 s att kategorierna och reagera. Är man pigg så kan ACC, en del i pannloben dra igång och förhindra en negativ reaktion. Men förkortningen USB – Uppmärksamma Stanna upp Beskriv känslan kan man förändra mycket. Det är viktigt att träna upp denna resurs i pannloben för att inte reagera känslomässigt och negativt för att få en bra eftermiddag.

Det går att bygga ut för vi har neuroplasticitet – hjärnan är utvecklingsbar hela livet. Vi kan bygga nya neurala nätverk. Visst är det svårare att ändra sig men det är världens möjlighet. Genom att sakta implementera nya rutiner och tankar bygger vi nya nätverk och använder nya oanvända neuroner som annars försvinner. Dan Siegels berättar här under om hur det går att förändra hjärnan.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=i4tR5Ebc4Mw]

Våga förändra dig själv och var mer här och nu är en otroligt kortfattad sammanfattning av seminariet. Lär dig dina mekanismer för ett mer stressfritt liv. Glöm inte att byta ut ordet MÅSTE mot VILL när du tittar på din att-göra-lista nästa gång. Eller när du ska motivera kollegor att göra något. Det hjälper att locka fram det bästa i pannloben och får amygdala att gömma sig.

Uppmärksamhetsträning ger fysiskt och mental välbefinnande, lugn, glädje, tillfredställese och energi. Och vem vill inte ha det!?

Vad tror ni om mindfullness? Jag tror det är ett spännande koncept och jag har absolut tagit med mig saker från seminariet som jag kommer att tänka på och aktivt förändra mig, mina vanor och tankesätt.