Det här är sista inlägget i serien om tema socialt entreprenörskap. Efter presenterat både Solvatten och SteviaVital i tidigare inlägg tänkte jag ta det vidare när man har en idé. Tyvärr är det ofta där det slutar för många. Vid idéer. Men när man har en riktigt bra idé som skulle kunna vara både lukrativ och innovativ med fördelar för omvärlden finns det vägar att gå för att förverkliga dem.
Playing for Change
Playing for Change investerar i sociala entreprenörer som gör livet bättre för barn och unga. Med Kinnevik i ryggen finns det både resurser, finans och muskler att få hjälp med. Det är en ideell stiftelse startad av Kinnevik. Deras tanke är simpel. Genom att låta eldsjälar med bra idéer och entreprenöriell drivkraft få stöd att skapa social förändring.
Har du en bra idé som på något sätt berör barn och unga och lyckas bli vald som Playmaker öppnas hjälpsamma dörrar. Playmaker är en benämning på de personer som ingår i deras program Playing for Change. Då kan du få lönefinansiering, rådgivning och coaching från nyckelpersoner inom Kinneviksgruppen. Läs mer på deras hemsida om deras metod här.
SKAPA Utvecklingsstipendium
Det finns många stiftelser i Sverige som stöder innovativa idéer som SKAPAs Utvecklingsstipendium. Stipendiets huvudsyfte är att ge stöd till innovatörer i ett tidigt skede. Varje år hålls en tävling om SKAPA-priset där 980 000 kronor delas bland pristagarna. Det är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Stipendiet är till för att ge stöd åt uppfinnare så att de kan omvandla sina produkter/tjänster till kommersiella möjligheter.
Årets SKAPA-pris hjälper tillverkningen av medicin att bli miljövänligare. Gaston Lavén och Martin Kullberg är männen bakom den i det nystartade företaget Chromafora. De kan även titulera sig för Sveriges uppfinnare 2011. Förra veckan skrev tidningen Ny Teknik om det här.
Almi Företagspartner AB
En annan väg är att ta hjälp av staten. Almi Företagspartner AB ägs nämligen av staten och finns till för att hjälpa företag i alla skeden. Även när bara idéen finns där. Deras motto är kort och tydlig – från idéer till framgångsrika företag. Almi har sitt ursprung från Företagarföreningarna som bildades runt om i landet på 40 och 50- talet. Almi betyder ingenting utan är ett påhittat ord som fötts ur det latiska ordet Almus som betyder växande, närande, fruktbar. De kan hjälpa till med finasiering och utveckling om din idé går att kommersialiseras. Det finns många olika möjligheter och lättast är att ta kontakt med dem för se om du är inom ramen för hjälp.
Med detta inlägg låter jag det sociala entreprenörskapet vila för ett tag och skriva mera fritt på bloggen. Hoppas det öppnat era ögon för något nytt eller gett er något.