Almedalen and the flying cirkus

 Gotland-feffe-kaufmann-twitter-sociala-medier-almedalenJag trodde faktiskt inte det skulle bli något Almedalen i år men beviserligen är jag på plats om än bara för tre dagar. Skillnaden mot mitt studiebesök i fiol då jag var student mot nu är att jag är nere för att mingla, se, lära mig mer och lyssna, men också att snoka fram potentiella kunder för Tatchit. I´m on a mission.

almedalen-feffe-kaufmann-visby-

Det var något förtrollande med att anlända vid tre på natten till Gotland. Folktoma gator i gryningsljus gav mig flashbacks till tiden då jag ofta back-packade mig genom världen. Resan hit bestämdes mer eller mindre i söndags och jag for ner samma natt. Att komma ner till Almedalen ad hoc är lika spännande som direkt dumdristigt. Med över 2000 seminarier, en galen uppsjö av mingel är det inte helt enkelt att navigera sig runt. Research är faktiskt nyckeln till ett lyckat Almedalen.

Föranmälningarna är överfyllda för de populäraste eventen och allt man stöter på är ett vänligt tack för visat intresse och hoppas du får en bra tid ändå i Almedalen. Naturligt blir min närvarostrategi för mina dagar här lika med: Go with the flow. Intressanta möten sker överallt och är inte knutna till särskilda mingel även om de kanske ökar chansen att träffa rätt.

Skärmavbild 2013-07-02 kl. 08.40.21

Nyfiken på vad som sker här?

Missa inte vad som sker i Almedalen minut för minut på Twitter via almedalen13.se. Där finns även ett ordmoln på de populäraste orden representerade från det eviga twittrande som sker just nu från finaste Gotland. (Se bilden över).

Det finns fler digitala indikatorer att titta på om man vill skapa sig en överblick vad som sker och pratas om på nätet kring Almedalen. Dagligen släpper Notified en rapport och för att enklast få tag i den är det genom att följa dem på Twitter eller titta under hashtaggen #almedalendata. Även Lissly har i samarbete med SvD tagit fram Lissly Surr för snabbt ge dig en överblick om vad som diskuteras på nätet. Det finns många fler dock tycker jag dessa räcker gott för att skapa sig en realtids-överblick.

Två saker som verkligen fångat mitt öga i Almedalen

#sittmeddawit-dawit-almedalen-feffe-kaufmann

Jag har varit på jakt under de två dygn jag varit här efter geniala PR-stunts men de har ekat med sin frånvaro. Utöver Pussy Riot som fick stor medial exponering i går räknas dock inte som ett PR-stunt i mina ögon, därför riktas mina blickar mot #sittmeddawit.

#sittmeddawit är en kampanj för det det fria ordet och för Dawit Isaak . Den genomförs av stödkommittén Free Dawit i samarbete med Expressen, Författarförbundet, Journalistförbundet, Publicistklubben, Reportrar utan gränser, Svenska PEN, Sveriges Tidskrifter och Utgivarna. Kommunikationsbyrån JMW jobbar pro bono med kampanjen i Almedalen.

Du kan stödja denna kampanj genom att tillbringa 15 minuter i en tillfälligt uppbyggd fängelsecell (bilden ovan) utan ljus och med endast en pall och med sandgolv där du får uppleva vad Dawit Isaak fått uppleva de senaste 10 åren. Det är en snygg tweak av Försvarets kampanj ”Vem bryr sig” där 74 satt inlåsta under 89 timmar.

almedalen-hjärta-hjärna-cash-feffe-kaufmann-csr-socialt-entreprenörskap-hhc13

Min andra iakttagelse är att socialt entreprenörskap har vuxit sig riktigt stort och det finns flertal seminarier varje dag som berör ämnet. Mötesplats social innovation och Vinnova är de som driver på den frågan starkast här i Almedalen.

Jag älskar att initiativrika människor tagit CSR-arbete till fullfjädrade och lönsamma företag som samtidigt gör stor nytta för samhället. Bee Urban som låter företag bidra tillbaka till samhället genom att sponsra utplaceringar av bi-kupor på hustaken är ett av många goda exempel. Enligt Bee Urban är hela matindustrin oerhört beroende av polleneringen som bina står för; hela 76 procent av av den globala produktionen är direkt beroende av pollenering av de små rackarna som stings.

Avslutningsvis måste jag säga att trots mina tidigare fördomar kring Almedalen och detta pompösa jippo finns det något för alla även om det är lite svårnavigerat. Det är läckert att se den direkta demokratin ske då politikerna möter och samtalar med många ”vanliga” människor. Själv satt jag och åt lunch bredvid Lars Ohly i dag och det kändes märkligt att höra honom skämta om allehanda saker så som någon händelse med Ingvar Carlsson.

Många saker är inte för alla men någonstans rekommenderar jag alla att besöka Almedalen and the flying circus. Det är lika givande och avdramatiserande som ögonöppnande och skrämmande. Våga prova allt en gång – kom hit, det är mer än rosémingel och svågerpolitik.