Medium – ”ny” tjänst från delgrundarna bakom Twitter

Sakta har Medium sedan augusti bjudit in personer väldigt selektivt till sin tjänst. Den är attraktiv för människor som gillar att skriva, dela sina idéer men även att läsa. Jag har fortfarande inte lyckats knipa mig en invite men Medium ligger fortfarande öppet för alla att läsa. 

Delgrundarna Evan Williams och Biz Stone från Twitter och Blogger ligger bakom Medium. Två kända och välanvända plattformar som fortfarande tuffar på i medvind, så frågan är om Medium kommer bli en ny succé?

Idéen och enkelheten

Grundtanken med Medium är att låta folk publicera så lite eller så mycket innehåll de har lust med, utan att känna att de behöver bli en bloggare genom ”collections” av ditt egna innehåll. Du som skribent får också tillgång till en läsarkrets utan att behövt lägga tid på att bygga upp en själv.

Medium bygger på enkelhet, i menyn finns bara ”posts” och ”collections”. De är de två olika sätten du kan fina poster att läsa. ”Posts” är alla senaste publicerade poster medan ”collections” är samlingar i specifika ämnen från en och samma författare.

Samma är det med att skriva inlägg, enkelheten styr vilket i sin tur sätter fokus på innehållet i texten. Som du ser nedan finns det få alternativ att utforma texten och man får bara lägga in en bild överst på inlägget.

Det jag än så länge läst på Medium har varit på informativt, kreativt och trevligt att läsa. Det finns definitivt potential i tjänsten. Jag förstår att de är selektiva nu i början med att släppa in folk som kan publicera. De gör detta för kvalitetssäkra innehållet men också för skapa en hype och efterfrågan kring inviten. Jag är vilket fall sugen, har du en invite så får du gärna bjuda på en – me want one.

Vad tror ni om Medium? Kommer du att använda tjänsten? Är den meningslös och tidsödande eller nåt kul och trevligt?

Vill ni ha en djupare insikt i Medium så intervjuas Evan Williams på Big Web Show av Jeffery Zeildman