Konferens eller okonferens – vart finns hybriden?

Kentaur_hybrid_feffe_kaufmann_blogg

Svart eller vitt; konferens eller okonferens. När kommer hybriden som ger valfrihet och sammanhållning på en och samma gång under event?

Under mina två år av studier har jag varit på en uppsjö av olika event kring webben. Samtliga har fallit inom ramarna av antingen konferens eller okonferens, där den förstanämnda har en orubblig dagordning och satt innehåll och den andra är helt besöksgenererad när det kommer innehållet.

När kommer hybriden?

Den stora fördelen med ett event som bygger på användargenererat innehållsamtidigt, så kallade okonferenser är den stora valfriheten. Nackdelen är att besökarna tyngs med ansvaret för innehållet. Under helgen som var gäspade gridden halvtom på SSMX. Detta kan bli ett problem på events som lutar sig tillbaka och förväntar sig att besökarna ska ta detta ansvar.

Att alla går på olika sessioner bryter ner hela konferensen i små grupper vilket i många avseenden är positivt. Alla får en möjlighet att göra sin röst hörd om de vill, diskussionerna blir tightare och så vidare. Hade någon eller några sessioner varit för samtliga hade en helt annan dynamik ägt rum. Det man skulle kunna göra inför ett event är att man frågar samtliga deltagare vad de helst skulle vilja fördjupa sig i eller inspireras av sedan styr man en föreläsare kring ämnet.

På en vanlig konferens är allt förbestämt. Vissa har varit uppbyggda på ett sätt där samtliga sett allting utan några som helst möjligheter till val av sessioner medan andra likt Webbdagarna har några stora gemensamma keynotes och ett gäng mindre spår som möjliggör val.

photoshop-hybrid-animals-event_feffe_kaufmann

En hybrid to rule them all

Jag tror att en hybrid mellan dessa skulle vara det ultimata och optimera event. Det skulle både en valfrihet genom användarnas egna innehåll. Det skulle kvalitetssäkra keynotes genom några förbestämda talare. Och det skulle samtidigt ge en större samhörighet med samtliga när vissa sessioner är för alla.

Troligtvis finns det någon eller några sådana event där ute men jag har dock inte varit på någon av dessa. Jag hade gärna tagit del av en sådan för se om mina förväntningar införlivas.

Hur tror du det perfekt eventet är? Tror du att en hybrid är bra eller blir det bara halvdant? Bjud gärna på dina tankar i kommentarsfältet under.

Detta är inlägg #33 av #100 i utmaningen #blogg100

 • Nu var jag inte på SSMX i år, men är det inte lite så det försökt att vara tidigare år, med förutbestämda inlednings- och avslutningstalare? Även webbdagarna körde ju ett unconference-spår förra året.

  • feffekaufmann

   Du kanske har rätt – jag vill inte minnas att unconferencespåren på Webbdagarna var öppet för allmänheten men det kanske var så…
   Tror dock att hybriden är bättre 😉

 • Jag tror på att man skulle göra en lite mer förberedd/organiserad unconferens (okonferens).
  Att vem som helst mellan två till tre månader i förväg får anmäla intresse att hålla en föreläsning. Denne fyller i ämnet och vad man tänkt prata kring. Sen skulle alla anmälda bidrag läggs upp på en kampanjsida där gemene man sedan får rösta upp olika föreläsningar.
  Detta skulle dels göra att deltagarna känner sig mer delaktiga i eventet, att utbudet blir så relevant som möjligt samt att, när man vet vilka som ”gått vidare”, kan planera ett bra talarschema. De som blir framröstade får också i och med detta gott om tid att förbereda sitt framträdande.
  Innan bidragen publiceras kan organisationen bakom okonferensen också ”ragga” intressanta talare/föreläsningsämnen för att garantera ett visst utbud.

 • Pingback: Hur ser den ultimata (o)konferensen ut? - Oscar Altkvist()