Kommunikation i all ära, men hur låter du?

I och med våra studier på Medieinstitutet så är det oerhörd fokus på digitalkommunikation vilket egentligen inte är så konstigt, vi studerar till webbkommunikatörer. Det ska Twittras, Facebookas och gud vet vad. Det är inte alls så att jag har någonting emot det. Det hade väl varit rent ut märkligt att söka sig hit om jag inte gillade webben.

Häromdagen fick jag mig en riktig tankeställare. Jag hade just avslutat en intervju med Jerry Silfwer på cafe Non solo. Pluggat in lurar i öronen och hoppat upp på cykel för bege mig hemåt längs Stockholm gator i söndagsskymningen. Istället för att lyssna på musik så tänkte jag ta tillfället i akt att lyssna på min första någonsin bandade intervju. Det var med skräck blandad med förtjusning jag lyssnade mig igenom den över en timmas långa intervjun.

Jag är inte van att höra mig själv. Verkligen inte. Till och med lite av en oskuld när det gäller höra min egen röst. Alltid förlitat mig på anteckningar och mitt minne innan jag intervjuade Annika Lidne. När man är ny i branschen, en skolelev. Då finns det förunderligt många nya uttryck. När dessa otroligt kompetenta människor med lång erfarenhet börjar berätta saker kan magiska kedjor av termologier hostas fram. Något vi absolut kommer att kunna. Inte nu, men när vi är examinerade och varit inne i ruljansen ett par år. Att banda blev ända sättet att ha en möjlighet att få det riktigt rätt.

Så cyklar jag, upp mot Odenplan med min röst sprutandes ur lurarna in i mitt huvud och tänker jag för mig själv – jag låter inte klok. Till och med svär någon gång. Det är då jag inser hur bra denna upptagning är för mig. Jag har ett kvitto i min telefon hur folk uppfattar mig, hur jag låter. Det kunde inte komma lägligare eftersom jag under SIME sprang omring med en mikrofon i handen och intervjuar folk som har föreläst på eventet eller bara är där för lyssna. Mitt råd till dig innan du far på den där viktiga arbetsintervju eller dylikt. Ta och spela in en konversation på dig själv och mediaträna dig själv. Du kommer få dig ett gott skratt men lärdomar för livet.