Internetdagarna blev internetdagen

Jag vill börja hela mitt inlägg med att tacka Internetdagarna för att jag blev en av de tio lyckliga vinnarna till deras studentpass för spännande dagar. Tack och bock och en high five på den! Glatt värre. Bland de första sakerna jag vunnit!

Med två alldeles för betydelsefulla lektioner igår på Medieinstitutet kunde jag inte slita mig från bänken trots vinsten av biljetten till Internetdagarna 2011. Missade även minglet igår för mitt liv kom i vägen.

Jag satt i grönt sken på på fjärde raden med en perfekt närhet för talarna i Stockholm Waterfront. Stora skärmar med Internetdagarna.se lös i ansiktet på mig. Mitt första Internetdagarna började. Här under kan ni läsa ett axplock om vad som hände.

Yochai Benkler öppnade med massa klokheter om internet som en inte perfekt lärande enhet. Han hade kört samma föreläsning och slides i sex år. Istället för skriva alla klokheter som denna man hade att bjuda på så se själva här under på den bandade filmen. Han förespråkade mycket open source. Benkler har sedan mitten av 1990-talet studerat vilken roll informationsflöden och decentraliserat samarbete fyller när det gäller att bygga ett öppet och fritt samhälle och är den som kanske bäst lyckats förklara hur Internet förändrar vårt samhälle.

De nya yttrandefrihetsfrågorna

I stora hör salen fortsatte en timmes djupdykning kring ämnet och framtiden med yttrandefriheten.

Det händer en del och trots att nätet blir allt mer öppet så ställs det motkrav på filtering och blockering. Även avstängning av användare och krav på ansvar för operatörer. Här under kan du se en panel på med vilka Nils Funcke från Yttrandefrihetskommittén och Patrik Hiselius från Teliasonera med flera för diskutera problematiken runt det hela. Se föreläsningen på länken här under.

http://static.bambuser.com/r/player.swf?vid=2148970

Crowdfunding

Pernilla Rydmark berättade om vägen till sin första film Nasty old people. Den som hon själv med hjälp av eldsjälar spelade in för lånade pengar, endast 100000 kronor. Dessa fick de tillbaka sen när filmen låg gratis ute på nätet genom donationer från tittare. Interaktionen med sina tittare är nyckeln som öppnar många vägar inom crowdfunding. Det bygger på tre stora fält enligt henne.

  • Ekonomiskt
  • Kulturellt
  • Socialt

Pirate bay promotade filmen på deras sida i tre dagar som ledde till det oförosedda som är bonusen av det hela. Det man letar efter och hoppas på. När sina trogna och älskvärda tittare som här gör egna remixer på olika scener från filmen eller till och med visar upp den. Redan en vecka efter deras officiella grattissläpp visades den utomlands. Folk översatte den på eget bevåg till massvis olika språk.

.SE 

Är på gång att skapa en egen ny teknisk plattform för crowdfunding, ett koncept i samarbete men Vinnova som kommer finnas på marknaden och vara aktiv om ett år.

Daniel Daboczy  från @fundedbyme berättade om Crowdfunding
  • CF bygger på hur civilisationen har byggts
  • CF funkar därför att man bjuder in till engagemang – enkelt koncept
  • Funkar för film, teater, medie, vad som helst till sådana produkter som man kan

Prolog

Det var en kul dag fullt av information. Mycket mer där till och det mesta hittar ni på Internetdagarnas egna sida men även här :

http://ordfsbv.wordpress.com/2011/11/21/internetdagarna-internet-och-sociala-mediers-roll-2011/

https://www.iis.se/pressmeddelanden/nu-oppnar-internetdagarna-2011

http://jardenberg.se/

http://www.dn.se/ekonomi/se-internetdagarna-i-webbteve