Infographics: Digitala mojänger till sängs ger dålig sömn och stress

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Att utsättas för artificiellt ljus under två timmar sänker melantonin-värdet i kroppen med ungefär 20 procent. Melantonin är det ämne som styr vår dygnsrytm och även hjälper oss att somna. Melatonin används vid behandling av kroniska sömnbesvär och för exempelvis blinda som inte kan reglera dygnsrytmen med hjälp av dagsljus.

Jag känner personer som lägger all arbete och pillande på datorer och telefoner åt sidan innan 22:00 just av den anledning att kunna slappna innan de går och lägger sig. Själv har jag aldrig riktigt reflekterat över detta förrän jag såg Mashables infografhic.

Senast i går tog det över en timme innan jag somnade och hjärnan snurrade i full spinn med tankar där jag låg i sängen. Som vanligt gick jag från datorn till sängen, något jag säkert gör 5 av 7 kvällar i veckan om inte mer. Kanske är detta motivationsfaktorn för mig att lyfta någon av alla de där böckerna jag vill läsa men aldrig finner ro att göra. Jag ska absolut försöka.

 Min mobil ligger bredvid mig i fönstret som en vakande stjärna varje natt. Tar du med mobilen och paddan till sängen? Hur känner du, är du stressad och trött?
mashable-sova-feffe-kaufmann