For the better good, en PC på väg till Zambia.

PC

Överallt sitter vi på saker. Saker vi inte använder. Kanske bär vi ner dem i källarförrådet eller upp på vinden. Många gånger tar vi saker som fortfarande fungerar utmärkt till återvinningen. Inte för att återanvändas för sitt grundläggande ändamål utan för slitas i stycken och återanvändas för andra ändamål. Vissa lämnar dem till Myrornas eller Stadmissionen för den delen och det är bra.

Min flickvän, Lena Stenberg (@lenas82) gick igår kväll, efter det att vi i nöd avnjutit varsin kebab- och falafelrulle framför hjärndött flimmer från teven, ut med sin gamla dator i handen för möta en främmande person. Denna person var pojkvän till en tjej som Lena twittrat med tidigare under veckan. Sagt och gjort med en snabbt handslag lämnades datorväskan med datorn i över till honom i ren maffiastil innan han försvann ned i tunnelbanan.

For the better good, att ge bort saker och återanvända dem

Caroline Englund, reporter på Värmlands Folkblad, @Ebbacaroline som hon kallar sig på Twitter håller på att samla ihop massor av datorer för sedan på egen hand via ZASP, Zambian Association for Sustainable Project ta ned dem till Zambia. ZASP är en hjälporganisation som hjälper, stöder och aktivt utvecklar i Zambia startad av Agneta HåkangårdAgneta var Carolines lågstadielärare och hon har varit medlem i ZASP sedan dess. Här i en krönika i Värmlands Folkblad kan ni läsa hur hennes brevkompis i Zambia som tyckte synd om Caroline för att hon fortfarande var ogift vid 21 års ålder. Carolines mamma har även suttit i styrelsen för ZASP.

Ytterligare ett steg inom projektet för henne blir att skriva en tidning om hela resan och det de gör i Zambia och ge ut den till medlemmarna. Mer om vad de gör och vad som händer i ZASP kan ni läsa på deras blogg här och deras hemsida. Visst finns möjligheten att hon trollar Lena men som Lena sa själv:

– Bättre att den kommer till användning än inte alls. Hela organisationen känns legitim med goda avsikter.

PC:n som försvann med en okänd man ner i Stadshagens tunnelbana måste poängteras är inte den nyaste på marknaden. Till och med omöjlig att ens få pengar för om man lägger ut den som annons. Däremot för undervisning i mindre lyckligt lottade skolor som många i Afrika och Zambia är de alldeles utmärkta. De finns många som vill hjälpa till. Skånhällaskolan i Lindome i Mölndals kommun har sedan 1989 bidragit till by- och skolutvecklingen i Gambia. Göteborgs Posten har uppmärksammat det här.

Så titta runt i era hem. Kanske finns där en dator ni inte behöver eller vill ha. Ta kontakt med Caroline och stöd ZASP och människorna i Zambia. Eller ge ett bidrag med några kronor via UNICEF till de svältande barnen på Afrikas horn.