Ett sött löv med ursprung från Paraguay och SIME

Häromdagen hade vi blivande webbkommunikatörer på Medieinstitutet besök av tre personer från SIME, Scandinavian Interactive Media Event, norra Europas största event om digitala affärer. Det är något som vi i klassen kommer få ta del av genom att byta tjänster.

Dessa tre personer var Christoffer Granfelt VD och delgrundare för SIME, Therese Engström som grundat Non profitdelen inom SIME och Felicio de Costa som är project director på Sime men även ägare av Result.

SIME är något jag aldrig tidigare varit på. Kanske är det dyra biljetterna som kostar tusentals kronor, kanske är det att jag är ny i gamet och aldrig hört talas om det. Det tänker jag inte gå närmare in på. Däremot ser jag verkligen fram emot att få ta del av årets SIME som är i mitten av november. Både med volontärarbetet och möjligheten till att lyssna till de internationellt stora talarna som kommer dyka upp. Jag tänker bosätta mig i hörsalen. Ta med mitt SSWC-tält och parker där.

Ett löv från Paraguay

Så vad har detta löv med SIME att göra? Det gröna lilla Steviabladet. Den frågan kan man gott fråga sig. Efter lektionen gick jag fram till Therese Engström som har hand om SIME-Nonprofit. Min tanke var att hon direkt hade några ess i ärmen att bjuda på om svenskt socialt entreprenörskap. Ämnet jag lovat producera fyra inlägg om. Det tredje började ta form samma sekund jag träffade henne.

Steviabladet är ett blad som växer på de Paraguayanska slätterna. Det har också används flitigt av lokalbegolkningen Guaraniindianerna de senaste århundraden. Främst med att söta sitt dagliga te – Yerba. Men förekommer likväl i mat och annan dryck. Vill ni veta mer om bladets bakgrund kan ni läsa mera här.

Så vad är så enormt bra med detta oansenliga löv? Jo, det är helt naturligt och innehåller inga som helst kalorier. Istället för att förgifta sin kropp med de kemikaliska sötningsmedlen som aspartam har nu ett svenskt företag börja producera naturligt sötningsmedel med namn SteviaVital. Det är bra för viktminskning som idag blivit ett allt större problem. Diabetiker kan använda produkten, det är ett sätt att undvika insulin- och blodsockerhöjningar för dem men ändå få sötma utan bieffekter.

Jag vill inte öka försäljningen av produkten med detta inlägg utan belysa om kunskapen som tagits hand om genom det sociala entreprenörskapet. Att människorna bakom företaget SteviaVital har lyssnat på människor i sin omgivning, i snabbköpskassan, på resor och tagit vara på dem. Det är lite kärnan i socialt entreprenörskap. Sen också viljan att förbättra livet för andra och för jordens välmående. För i slutet av dagen får vi en renare produkt av naturliga råvaror istället för en kemisk producerad produkt som också smutsar ner mer under tillverkning.

Några bloggar som skrivit om SteviaVital

Om produkten för diabetiker:

http://www.bloodsugar-diabetic.com/2011/07/12/stevia-vital-%C2%AE-kampar-du-med-vikten/

Tävla och vinn Steviatotal via Hälsocoachen:

http://halsocoaching.blogspot.com/2011/10/tavling.html