En bra länksparartjänst – prova Collectably

collectably_länk_sparar_tjänst_feffe_kaufmann

Kanske omvärldsbevakar du för olika företag eller har en rad olika intressenområden? Collectably är ett representativt sätt att enkelt spara länkar, kategorisera och dela med dig av dina länkar som har sina fördelar. 

Behovet att spara länkar har av olika anledningar ökat med informationsflödet. Om än du gör research för ett slutarbete som student eller ingår i fler olika projekt i arbetslivet till att du är en flitig följare av olika bloggar. Vilken anledningen som än styr dig brottas vi alla med att bara ha 24 timmar per dygn. Vissa saker kan behövas prioriteras bort eller sparas till en specifik stund, som läsning till exempel.

Min senaste förälskelse var Pocket som tidigare hette Read it Later. Innan det fanns många varianter av tjänster som hjälpte oss att spara länkar för att läsa senare som Delicious och Instapaper för att nämna några av dem.

Pocket är snygg och underbart enkel att använda oavsett plattform. Däremot är det svårt att hitta om du inte har ett system för dina kategorier eller bara läser det senaste. Delicious, var när jag använde den, så pass oakttraktiv att jag aldrig gick in tjänsten trots alla sparade länkar. Instapaper använde jag knappt heller.

Nu tänker jag prova Collectably ett tag och jag tror tjänsten fyller sitt syfte för min del.

collectably_feffe_kaufmann_blogg

Collectably – Länkorganiserare med Pinterestkänsla

Det jag gillar med Collectably är enkelheten och dynamiken. Det är enkelt att spara till Collectably om du sitter vid en dator. Däremot saknas tyvärr en app för både tabletter och smartphones vilket borde komma snart.

Det hela är uppbyggt likt Pinterest på boards. De är grundinställda att vara privata med kan även ändras till publika. Denna möjlighet gillar jag verkligen för kanske samlar du information för ett blogginlägg på en privat board medan du delar med dig av det övriga. Du kan även dela URL:en till din privata board för ge utvalda access.

Under varje board kan du ha oändligt med underkatergorier. Du får en drag`n`drop-knapp för bokmärksraden som underlättar sparandet av din länk. Där kan du direkt välja var den ska sparas eller om du vill skapa en ny board eller undergrupp.

Du kan även följa andras publika boards och som Facebook har du ett nyhetsflöde där du ser vad personerna lagt till på sina boards. Däremot finns det lite jobb kvar i mina ögon.

Direkt förbättringmöjligheter

  • Sökfunktion för personer och intressen eller boards.
  • En plattformsoberoende app.
  • En visuellt bättre lösning på när du har flera sparade länkar i en underkategori.
  • Importknapp från andra länksparartjänster som Delicious, Pocket mfl
  • Bildboards

Vill du prova Collectably klicka bara på översta bilden för ansöka om din egen invite eller lämna en kommentar här under med din mailadress så skickar jag en. Happy linking!