Digital data, real change med studenter från Hyper Island

real_data_digital_change_hyper_island_feffe

Igår, och bara igår kväll ställde Digital Data Strategist-studenter från Hyper Island ut på Galleri Kleerup i Stockholm. Fysik konst från digital data under namnet Digital data, real change. Dessa verk skapades under en 72 timmars workshop led av artisten Stefanie Posavec. Det flesta hade en ingång gentemot miljö och hållbarhet. Studenterna lyckades visualisera det hela fenomenalt bra och här kommer ett axplock av verken som jag tittade på. 

”Going beyond the screen, breaking the barrier between the viewer and the data, turning complex information into real life stories. Boom.”,
Stefanie Posavec

world_wide_waste_hyper_island_real_data_feffe_kaufmann

 

World Wide Waste

Det första jag trillade in på och som faktiskt gjorde mest ont att se var World Wide Waste där det tagit digital statistik och förvandlat det till en världskarta med olika stora bitar sockerkaka på. Som ni ser så kastas det överdrivet mycket mat världen över medan Nordamerika och Europa kastar så fruktansvärt mycket att vi skulle kunna föda en hel kontinent om vi tog hand om de varor vi importerade och införskaffade. Galet snygg visualisering och än mer skrämmande är det att även där det är brist på mat kastas det en hel del.

 

thisty_meat_real_time_data_change_hyper_island_feffe

Thirsty Meat

I en liten uppbyggd gång bakom ett tunt linnedraperi kom en ny käftsmäll. Att kött är extremt dåligt för miljön och drivhuseffekten är jag redan medveten om. Men att allt vatten som existerar är bara 2,5 procent färskvatten, och för att producera 500 gram kött krävs det 7700 liter vatten. Många saknar vatten och vi som duschar och badar i kött borde ta oss en tänkare. Jag fick mig dock en rejäl ögonöppnare av detta. En annan läcker aspekt på denna del av utställningen var att hela gången bestod av 7,7 kubik, alltså lika stort utrymme som vattenåtgången för den lilla köttbitten som låg längst in och drömde efter en stekpanna.

 

Swedes-Clothes-Consumtion_hyper_island_feffe_kaufmann

Swedes Clothes Consumption

De tre högarna visualiserar den genomsnittliga svenskens klädkonsumtion. Första högen som var stor, men inte alls lika stor som jag trodde att de skulle vara, visade hur mycket nytt vi köper varje år. Den lilla mitten högen visar hur mycket vi genomsnittligt  ger bort i välgörenhet medan den sista visar hur mycket vi kastar bort. Vi kastar nästa bort tre gånger mer än vi ger bort. Varför???

Det som fick mig att hicka till var att kläderna som kom från Emmaus skulle kastas. De uppfyllde inte materialkraven trots att de var felfria för att skickas ned till mer behövande. Lustigt nog fanns både Diesel, Lyle & Scott, Bläck och andra kända märken representerade bland kläderna. Efter utställningen skulle de skänkas till Myrornas istället.

Vill ni har ytterligare info så kontakta Sveinung Skaalnes, Program Manager Digital Data Strategist Program, sveinung.skaalnes@hyperisland.com, +46 (0) 73853 6757