Delar av framtidens succé-start-ups kommer blomstra där tech möter miljö

feffe-kaufmann-miljö-digitalt-succé-framtid-världen

För ett tag sedan skrev jag som vanligt om ett Kickstarter-projekt jag gillar; Benki, en app som hjälper styra ditt hem och monitorera olika saker från avstånd – men jag skulle vilja ta det ett steg längre. Några av framtidens succé-start-ups tror jag kommer att blomstra inom detta hyfsat outforskade segment av proaktiva-appar. 

Ser man till det sista decenniets oundvikliga digitala utveckling inser man fort att den kommer att slutgiltligen påverka alla. Redan har 80 procent av Europas befolkning tillgång till bredband och globalt nästan 40 procent.

Precis samma sak är det med miljön. I och med den fantastiska utvecklingen som skett sedan industrialismen har även miljöpåverkan med mängder kemikalier och gifter ökat. Befolkningsökningen har lett till större efterfrågan och hand i hand med den har produktionen skjutit i höjden. Vi besitter teknologi som möjliggör mindre underverk och ändå låter vi sakta vår planet förfalla hemskt nog. Både miljö och digitaliseringen berör oss alla – därför tror jag att stundande succéhistorier kommer att växa fram där dessa möts.

feffe-kaufmann-miljö-tech-digital-blogg

Utöver att styra ditt hem på olika vis ger Benki dig bland annat grafer över din energiförbrukning som ökar din medvetenhet och förhoppningsvis leder till mindre slöseri av energi. De flesta appar som är utformade för att styra dina hem/saker från avstånd är mer likt en remote control via WiFi-nätet än något annat. Många av de olika ”smarta-hem-lösningar” baseras uteslutande på denna utformning men med dagens teknologi finns det större möjligheter.

Det har även börjat komma fler och fler ”tysta” monitorerande appar som till exempel Moves vars enda uppgift är att mäta dina rörelser om än det är promenader, cykelturer, bilfärd eller liknande. Med tyst menar jag att den gör inget väsen av sig eller har någon annan funktion än att den i sin stillhet monitorer mina rörelser och ger mig dagliga resultat bara när jag går in i appen. På sin höjd kan jag få en notis om en rekorddag av rörelse.

Jag är ofta en bekväm energislösande varelse som så många andra, om än en medveten sådan som gärna skulle vilja göra mer än vad jag gör. Det finns många solklara sätt att hjälpa miljön genom egna initiativ och andra direktiv men ofta innebär det en konsekvens och/eller en handling som innehåller tillräckligt stort motstånd att det hela ofta faller mellan stolarna. Kanske inte inledningsvis men senare. Du kanske känner igen dig någonstans i detta resonemang; jag vet att jag gör det.

Vi behöver passiv hjälp för att lyckas

Kombinationen av dessa funktioner är något jag söker. Ett exempel skulle vara en proaktiv och tyst monitoreringsapp som hjälper mig att minska min energiförbrukning. Jag älskar min golvvärme i toaletten. En egentligen helt onödig lyx-feature som jag inte kan sluta charmas av. Det är oerhört mysigt att gå in på toaletten och få sig en lite kyss av värme under fötterna när man stiger upp en kall februarimorgon, eller sval sommarmorgon.

Varför är denna funktion inte kopplad till en app som känner av dagstemperaturen eller min närvaro och regleras av den. Visst kan vi använda en timer men det är inte helt ultimat då ens schema ofta ändras och vi människor kan vara lite oförutsägbara. Då hade det varit bättre om min app slog på golvvärmen de dagar jag var närmare än 100 meter från mitt hem och det var under 20 grader. På så sätt skulle jag spara en väsentlig del energi under fina sommardagar och arbetstid då golvet är mysvarmt utan någon trampar på golvet.

Det är denna typ av passivitet men samtidig proaktiv hjälp som jag tror är nyckel till förändring för den stora mängden människor. Det är ingen hemlighet att vi ändra oss och jag tror att detta kan vara ett sätt att faktiskt bidra vår resa mot rätt riktning.

Vad tror du?

Jag har tittat runt en del och hittar inget liknande det exempel jag själv hittat på. Kanske vet du något om liknade projekt – i sådana fall får du gärna nämna det i kommentarsfältet. Även om du tycker eller misstycker om det jag spottat ur mig i denna bloggpost. Tack och kul att du läste! Kram