Det är en ynnest att ljuset fortfarande håller oss i sällskap när man går upp strax innan sju. Det dröjer inte länge till förrän vi sitter tysta i mörkret med vår kaffekopp och väntar på besök från vår vän ljuset. Det är en ledig tisdag från skolan och ändå går jag upp denna tid. Yepp, jag hade visionen om att för första gången besöka Berghs School of Communication för deras eminenta frukostseminarier som är helt kostnadsfria. Men så blev det inte. Upptäckte haken att jag hade behövt anmäla mig. En petitess jag missat.
Varumärkesbyggande, The big E och marknadsföringsaktiviteter.
Efter två koppar kaffe och ytterligare en laddning sprakandes från Moccabryggaren var det dags för livestreamingen från Berghs. Tobias Brandt (@Tobiasbrandt) Creative director från Digitas höll låda i femtio minuter om ”The big E” där E står för Engagemang.
Hur mycket orkar vi konsumenter engagera oss i olika varumärken och kampanjer egentligen? Vilka engagemang lönar sig för företagen? Vissa saker bygger tillförlit och trovärdighet till företaget men kanske inte ger utdelning på försäljningssiffrorna. Det var några frågor som Tobias tittade närmare på. Även många fler.
The Pepsi refresh project var ett exempel som Tobias tog upp där välgörenhet och engagemang från Pepsi resulterade med sämre försäljningssiffror trots den godhjärtade insatsen. Pepsi har valt att avsätta en stor mängd pengar ämnad för reklam till välgörenhet där du som konsument aktivt kan välja vad det går till. Pepsi hade fått stor respons på detta men ändå halkat ned en placering från andra till tredje största försäljare av läskedrycker på den amerikanska marknaden. I mina ögon med vetskap om detta skulle jag nog hellre köpa Pepsi framför den evigt uttjatade Coca cola.
Ett annat unikt exempel på en varumärkesbyggande kampanj är 100 cars for good från Toyota. Där de tidigare i år mellan mellan 9 maj och 16 augusti gav bort en bil varje dag i hundra dagar till icke vinstgivande organisationer i behov, för välgörande ändamål. Bilarna gick till de olika organisationer som deltagare hade gett som förslag och röstat fram. Se filmen här under.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=xMyeEgRRSHA]
För att som i en god bok eller berättelse behålla det godaste till sist tänkte även här göra precis så, berättade det sist. Nu alltså. Det som tog priset i min värld av alla exempel som Tobias tog upp är IBM stora satsning The world community grid. Kort och gott handlar det om att forskning av olika slag kräver enormt mycket datakraft. Genom att gå med i denna community och ladda ner ett program som både fungerar till MAC och PC lånar du temporärt ut din oanvända datorkraft till ett trettiotal olika forskningsprojekt runt om i världen. Detta sker när du själv inte använder datorn. Forskningen som sker är inom AIDS, cancer, vattenrengöring och många fler goda och livsnödvändiga ändamål.
Har ni nästan en timme till övers kan ni ta och titta på Tobias Brandts föreläsning på Berghs här. Där tar han upp än fler exempel och ger en fördjupning av sitt tankesätt. Jag gillade det jag såg och ville sprida vidare dessa saker. Hoppas det kommer till något nöje.
Ska ta mig en kopp stark svart kaffe till nu. In need och black speed 🙂