Att förbättra framtidens skola blev min praktikplats

Fotosession för presentationsbilder i Videobrigades garage

Det var dagen innan vi skulle ut på praktik som jag valde min plats och nu har det gått två veckor. Vart hamnade jag då? Lotten föll på Rektorsakademien Utveckling där eldsjälen Fredrik Svensson och nyrekryterade Micaela Jonsson arbetar mot en bättre och modernare skola i Sverige. 

Fortfarande kontorslösa sitter Fredrik och Micaela och jobbar på Café String

Under min förra LIA (Lärande I Arbete) var jag på den redaktionella byrån Uppdragsmedia vilket både var roligt, intressant och lärorikt. Senare hade jag även en klar praktikplats för LIA-2 hos Whispr Group men hoppade i sista stund av för att ta tillfället att exploatera beställarsidan. Jag sista-sekunden-scoutade praktikplatser både på SSWC och via mitt kontaktnät. Olika möjligheter började trilla in och en stack ut lite mer.

Fredrik Svensson håller en dragning iklädd sin föredragsjacka

Under Digital Knowledge Day tidigare i vår lärde jag känna Cecilia von Schedin som i sin tur introducerade mig till Fredrik Svensson under Almedalsveckan. Vi suddade igenom en av nätterna i hop och pratade om allt möjligt. Lite visste jag då att jag skulle senare göra min praktik hos honom.

Vad gör jag på RAU?

Förutom min beskörda del av Community Management och annat smått och gott som att producera vital content till den nya hemsidorna som snart lanseras för både RAU och SETT (Scandinavian Educational Technology Transformation) händer det en hel del annat.

Praktikanten fick också vara med på bild

Den eminenta titel jag fått är Community Manager, Project Developer and Digital Advisor. Titeln ger mig inte bara rysningar av att jag tagit mig vatten över huvudet, utan att jag ställt mig mitt i Niagara fallen med ett blad som skydd.

De två största projekten jag driver är utvecklingen av en app till RAU och ”Bloggers Corner” till SETT. I det förstnämnda projektet arbetar jag mot Cloud Nine som kravbeställare och vi har just kommit i gång med arbetet. I den sistnämnda projektet håller jag på att samla åtta dynamiska bloggare att bli officiella SETT-bloggare. Vi kommer genom varandra marknadsföra både den kommande mässan i april, talarna, spåren, dem och oss. Två väldigt olika och otroligt roliga projekt att få ha hand om.

Vackra Gamla Stan där kontoret nu ligger på Drakens gränd 6, bilden är dock från Tyska brinken

”Finns inget bättre sätt att lära sig på än att lära ut.” Fredrik Svensson

Micaela och jag på väg till kontoret efter lunch

Det mest skrämmande men samtidigt roligaste och mest utmanade uppdraget är att jag tillsammans med Fredrik ska utforma ett par föreläsningar/workshops i utbildningssyfte för lärare och rektorer. I dessa ska vi beröra både ledarskapsutbildning och på en grundläggande nivå den kommunikativa kraften och nyttan i sociala medier.

Avslutningsvis

Kontoret är tomt och solen värmer på från utsidan. Fredrik och Micaela är och koordinerar ihop ett kommande seminarium med Apple och Jason ”Timbuktu” Diakité där Fredrik ska moderera. Det känns riktigt bra att vara här. Frihet under ansvar är parollen vi lever efter och redan har många bollar lagts på mitt bord.

Det känns hela tiden lite overkligt att jag gör det jag gör. Min hjärna har inte acklimatiserat sig till denna miljö än trots ett år av webbstudier. Jag vaknar varje morgon vid 06 och tittar på klockan. Många morgnar tror jag att jag försovit mig och det är bara att stressa upp eftersom jag tidigare började arbetet 0630. Så sent som förra året i augusti satte jag sten för brödfödan. Nu är det en annan dimension av samma verklighet som berör mig mest. Det är bara att fokusera och ställa in siktet på succé. Jag är här för att stanna och jag tänker göra det så bra jag bara kan. Mer om vad som sker här RAU och SETT kommer komma längre fram. /Kram